Cebreros is in 2017 officieel erkend als wijngebied in Spanje door middel van een denominación de origen protegida (D.O.P.). Onder deze nieuwe D.O.P. Cebreros vallen 33 dorpen, waaronder Navandrinal, een dorpje met nog geen 200 inwoners. Hier bouwt Bodega Nietos de Señora María een nieuwe bodega voor hun wijnen die onder de naam Avaviento op de markt komen.

Navandrinal hoort bij de subzone Alto Alberche, ofwel het hogere gedeelte van de D.O.P. Het klimaat is grilliger, met grotere verschillen in temperatuur tussen dag en nacht. De bodem wordt pizarra genoemd, tot zand geërodeerd graniet met afzettingen van kwarts. Hierdoor wint de Garnacha aan mineraliteit, zeker als de stokken diep geworteld zijn. En dat is het geval in de wijngaarden van Bodegas Nietos. De wijngaarden liggen op een hoogte van 700 tot 900 meter en kijken op het zuiden uit naar de Gredos en worden in het noorden afgeschermd door de Sierra de Paramera. Veel mooier kan een wijngaard niet liggen. De wijnmakers worden geassisteerd door Daniel Ramos, een van de voorvechters van de Garnachos de Gredos.

De Avaviento is een smaakvolle rode wijn met een duidelijke handtekening van de mineraliteit van de bodem. Rood fruit en violen in de neus, helderrood van kleur met tranen op het glas. De smaak is vrij intens, maar zonder al te uitgesproken body. Een beklijvende afdronk. Lekker als wijn bij het vuur of als begeleider van gegrild vlees. Net te krachtig als eenvoudige huiswijn. Naast de geproefde joven (jonge wijn) brengt Bodega Nietos ook een roble (in dit geval 9 maanden houtrijping) op de markt.

CONTACTGEGEVENS

Telefoon: 659654022 – 626239734 (Engels)
Email: info@bodeganietosmaria.com
Adres: Calle Maestra Agustina, 93, Navandrinal, 05120, Avila

Meer informatie op Bodega Nietos